Τα εκπληκτικά μήλα Ντελίσιους Πιλαφά, γνωστά και ως μήλα Τριπόλεως, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αποτελούν έναν διατροφικό θησαυρό, αλλά και η ιστορία της καλλιέργειάς τους μοιάζει με παραμύθι. Δεν σας φαίνεται παράξενο ότι έχουμε ένα μήλο με… επώνυμο; Υπάρχει μια γοητευτική ιστορία πίσω από τα Μήλα Πιλαφά!

O Ηλίας Πιλαφάς υπήρξε μετανάστης στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα, ο οποίος γύρισε μετά από χρόνια στο αγαπημένο του χωριό, την Κερασιά της Σκιρίτιδας του νομού Αρκαδίας. Στις αποσκευές του έχει έναν μοναδικό θησαυρό, τους λιγοστούς σπόρους από την αμερικάνικη ποικιλία μήλων Golden Russet, τους οποίουςφυτεύει στον κήπο του, διασταυρώνοντάς τους με την ντόπια ποικιλία μήλων. Το 1928, μετά από πολλές φροντίδες και διαρκείς προσπάθειες, καταφέρνει να διασώσει ένα μονάκριβο δέντρο, αυτό που αποτέλεσε την μητρική μηλιά της εξαιρετικής ποικιλίας Πιλαφά Delicious, των γνωστών μας σαρκωδών μήλων που αποτελούν σήμα κατατεθέν της Αρκαδίας!

Ο Ηλίας Πιλαφάς αφιέρωσε όλη του τη ζωή για να διασώσει, να διαδώσει και να αναδείξει αυτά τα εξαιρετικά μήλα που έχουν μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά λόγω του συγκεκριμένου εδάφους και κλίματος της περιοχής της Τεγέας όπου καλλιεργούνται. Η ποικιλία με πολύ μεράκι και πολύχρονες προσπάθειες διαδόθηκε από παραγωγό σε παραγωγό.

Το 1962 το Υπουργείο Γεωργίας αναγνώρισε επίσημα τη μηλιά του Πιλαφά ως νέα, αυτοτελή και διακεκριμένη ποικιλία και την ονομάζει «ποικιλία μηλέας Τριπόλεως-Ντελίσιους-Πιλαφά». Το 1994 τα εξαιρετικά αυτά δώρα της πελοποννησιακής γης αναγνωρίζονται ως προϊόντα ΠΟΠ και καταχωρούνται στον Εθνικό κατάλογο ενώ το 1997 αναγνωρίζονται από την ΕΕ.

Η Nikitopoulos Fruit Center συνεργάζεται με τους αφοσιωμένους παραγωγούς των χρυσοκόκκινων Μήλων Ντελίσιους Πιλαφά. Ενημερωθείτε από τους συνεργάτες μας για το πώς μπορείτε να προμηθευτείτε από την εταιρία μας την ΠΟΠ αυτή ποικιλία, εμπλουτίζοντας τον κατάλογο εκλεκτών προϊόντων της δικής σας φρέσκιας γωνιάς.